És akkor bővebben az összetevőkről:
Létezik-e rákellenes diéta?
2007.12.10, Dobos L., Forrás: Informed
Bizonyos gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát, sőt, a daganat növekedését is megállíthatja. Az Amerikai Rákkutatók Szövetségének 6. éves nemzetközi konferenciáján kutatók arról számoltak be, hogy bár olyan, mint „rákellenes diéta” nem létezik, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát. Az új eredmények alátámasztják a korábbi kutatásokról szóló jelentéseket.
A legújabb a listán a fekete málna, amelynek fogyasztását a nyelőcsőrák veszélyének csökketésével hozták összefüggésbe.
A fekete málna fogyasztása állatkísérletek után egy kisszámú - 20 betegen végzett - vizsgálat szerint valóban gátolja a szájüreg, a nyelőcső- és a vastagbélrák kialakulását.
Ennek valószínűleg az az oka, hogy a gyümölcs gátolja a szabad gyökök romboló hatását: a kísérleti alanyok vizeletében ugyanis csökkent a 8-Izoporosztán szintje, ami az oxidatív stressz csökkenésére utal. Nőtt ezzel szemben a GSTpi nevű enzim szintje, ez az enzim segít a rákkeltő anyagok méregtelenítésében.
Szintén amerikai kutatások szerint a keresztesvirágúak - brokkoli, káposzta és karfiol - nyersen fogyasztva mintegy 40 százalékkal csökkentik a hólyagrák kockázatát. A szakemberek a nyers zöldségek fogyasztását ajánlják, mert a főzés során elvesznek a rák ellen védő értékes anyagok.
American Association for Cancer Research's Sixth Annual International Conference on Frontiers in Cancer Prevention Research, Philadelphia, Dec. 5-8, 2007.
Feketekömény-olaj a "fáraók aranya"
A feketekömény (Nigella sativa) egynyári növényként nő az egyiptomi sivatag nagy oázisaiban. Perzsiában Shuneezként, az ókori Egyiptomban fekete köményként, az Arab világban pedig fekete/áldott magként ismerték. A növény a mákhoz hasonló kapszulákat képez, melyekben kis, fekete magszemcsék vannak, ezek aromás illata pedig az ánizsra emlékeztet.
Feketekömény a történelemben
A nigella sativat már Kr.e. 2500-ban használták. A Görög orvoslásban is említést tesznek róla, és fontos szerepet játszott az ókori gyógyításban is, különösen az Egyiptomiaknál. A tudós Al-Bairouni, valamint Avicenna is írt orvosi könyveiben a mag jelentőségéről valamint hatásosságáról bizonyos betegségek kezelésében. Az ókori hagyomány szerint általános gyengeség, gyulladások, bőrproblémák, női panaszok, megfázás és fejfájás ellen használták. A feketeköményt vízhajtó szerként és puffadásgátlóként is alkalmazzák. A benne lévő damascenin görcsoldó és rövid távú vérnyomás-csökkentő hatást fejt ki. A növényt tejkiválasztást serkentő szerként és féregtelítőként is használják. Manapság sok európai és nyugati országban végzett kutatás igazolta, hogy a nigella sativa olaj igen magas tápértékkel rendelkezik, rengeteg ásványi anyagot és aminosavat tartalmaz, melyek mind erősítik az immunrendszer védekezőképességét. Tartalmaz még arginint és karotint, melyek A vitaminná alakulnak, illetve gazdag rostokban is.
"A feketekömény a halálon kívül minden betegséget gyógyít"
,állította róla Mohamed próféta.
A feketekömény olajat a "fáraók aranyának" is nevezik. Az egyiptomiak nagy becsben tartották az apró fekete magvakat, vele kapcsolatos élményüket a papirusztekercseikben is megörökítették. Tutenkhamon állítólag annyira el volt ragadtatva a feketeköménytől, hogy szolgáinak a drága olajból egy üvegre valót mindig maguknál kellett tartaniuk. Halála után egy egész amfora olajat helyeztek el a fáraó sírjában. A legendák szerint Kleopátra és Nofretete ennek az olajnak is köszönhette bársonyos, gyönyörű bőrét.
Keleten már évezredek óta ismert gyógynövény magvaiból nyert olaj nemrég tűnt fel nálunk az egészségpiacon. A sikerért dr. Peter Schleicher és dr. Lutz Bannasch felelősek , ők mutatták ki ugyanis, hogy a feketekömény-olaj rendkívül hatásos bizonyos bőrbetegségekre és allergiás betegségekre (atópiás ekcéma, neurodermatitisz, pikkelysömör, asztma).
Már az ókor óta sok helyen megbecsülik a fekete köményt frissítő gyökerei és kellemes tulajdonságai miatt. Több kultúrában a feketekömény jóval elterjedtebb élelmiszernek számít a jó egészség megőrzéséhez. Sokan még mindig a testi funkciók harmonikus megőrzéséhez tartozó keleti fűszerként tartják számon.
A feketekömény napjainkban
A modern tudomány időközben alaposan megvizsgálta a feketekömény-olajat, és sok olyan anyagot talált benne, melyek pozitívan hatnak az emberi anyagcserére. Különösen értékes a feketekömény-olaj a benne található telítetlen zsírsavak miatt, amelyek szelíden, mellékhatások nélkül képesek csillapítani a bőrben, a belekben, az ízületekben és az idegekben zajló gyulladásos folyamatokat. Mindenek előtt a magas linolsav tartalma és az ezzel párosuló táplálkozás pszichologiai érték teszi különösen jelentőssé a feketekömyény-olajat a mindennapi táplálkozásban.
A telítetlen zsírsavakból a testben prostaglandin képződik. Ezek a szövethormonok sokféle feladatot ellátnak az emberben és az emberi immunrendszerben. Szabályozzák a vérkeringést és tágítják a véredényeket. Ezért a mai tudomány szempontjából is megmagyarázhatóak az évszázadokkal korábban leírt tapasztalatok a feketekömyény-olajról.
Fogyasztható a mag önmagában (fűszerként, pl. péksüteményen, savanyú káposztából készült ételekben), vagy táplálékkiegészítőként.
Amire sikerrel alkalmazták
· Meghűléses betegségek: a náthát, a köhögést és az influenzás fertőzéseket gyorsabban legyőzi, ill. erősebb immunrendszernél fel sem lépnek ezek a betegségek.
· Bronchitis, asztma: a telítetlen zsírsavakból testünk prostaglandint állít elő, ami gyulladásgátló és antiallergén hatású. A keserű- és cserzőanyagok tágítják a hörgőket és váladékoldóak, ami az asztmánál lényeges könnyebbséget jelent a gyógykezelések során.
· Allergiák: semlegesíti a túlzott érzékenységet az allergia elleni anyagokkal szemben.
· Gombás megbetegedések (Candida albicans), pikkelysömör, neurodermatitis: mind belsőleg, mind külsőleg alkalmazva a feketekömény-olaj hatásos szer gomba és baktériumok ellen, továbbá egyedülálló vírusölő tulajdonsággal rendelkezik. Csökkenti a viszketési ingert, elősegíti a gyulladt bőrrészek gyógyulását, és ezáltal hozzásegít az egészségesebb bőrhöz.
· Reuma: a feketekömény olaj a kezelési intézkedéseket kedvezően befolyásolja, mivel helyi gyulladásgátló hatása van, és a bél bakteriális és gombás megterheltségét is csökkenti, stabilizálja.
Feketekömény olaj, a hasnyálmirigyrák hatásos ellenszere
... ugyanolyan módon kezelik, mint más rákokat,: feltöltik a szervezetet mérgező anyagokkal, amely megöli az embert a rák elpusztítása előtt
Vissza a cikkek menüjéhez
A philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói felfedezték, hogy a nigella sativa mag olajának kivonata, mely thymoquinone néven ismert, orvosság lehet az egyik legrosszabb indulatú és legnehezebben kezelhető rák, a hasnyálmirigyrák kezelésében.
A kivonat blokkolja a hasnyálmirigysejtek növekedését, így javítja azon belső sejtfunkciókat, melyek a programozott sejthalált, az apotosist okozzák.
A hasnyálmirigyrák az egyike a legnehezebben kezelhető ráktipusoknak. Korai időszakban rendszerint semmilyen tünete nincs, legfeljebb a közös epevezeték elzáródását okozhatja egy tumor, amely sárgaságot okozhat. Ahogyan a rákos folyamat kialakulása előrehalad, több tünet jelenik meg. Hányinger, hasmenés, súlyvesztés, gyengeség, fájdalom és étkezés utáni fájdalom. Ezek mind a hasnyálmirigyrák tünetei. Sajnos a tünetek más rendellenességeket is jelezhetnek, ezért a rák diagnosztizálása tüzetes vizsgálatokat igényel. Nagyon sok embernél csak akkor veszik észre, amikor a rákos sejtek már szétterjedtek, ezért a kezelése is gyakran igen összetett, ha a rák már tovaterjedt más területekre.
Ma még nagyon keveset tudnak az okáról, és még kevesebbet a kezeléséről. Az eredetéről azért van néhány nyom. Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy a terhesség alatti cukorbetegség az élet későbbi időszakában hasnyálmirigyrákot okozhat; a dohányzás szintén növeli a hasnyálmirigyrák kifejlődését. Néhány bizonyíték azt feltételezi, hogy kapcsolat van a 2-es tipusú cukorbetegség és a hasnyálmirigyrák között, bár ezek még nem egyértelműek.
A nigella sativa (melyet feketekömény néven ismerünk) potenciális megoldás lehet a hasnyálmirigyrák esetén és áttörést okozhat a komplex probléma megoldásában.
A fűszer nagyon népszerű a Közel-Keleten és Indiában, és széleskörben ismert ezeken a helyeken a különböző betegségek gyógyításában. A tüdőtágulástól és asztmától a bélgyörcsig és rákig, a növény színes és részletes történelemmel rendelkezik, amely a bibliai időkig nyúlik vissza. A hasnyálmirigyrák a 4. vezető rák az USÁ-ban, évente közel 34.000 ember halálát okozza. Több kutatás szükséges ahhoz, hogy megismerjék e fűszer hatását a hasnyálmirigy és egyéb rákok esetében. Több tapasztalati adat szükséges, bár a közel-keleti folklór leírása alapján a nigella sativa az egyik leghatásosabb gyógyító hatóanyag, amellyel számtalan betegséget, rákok tipusát gyógyítják, gyulladás ellenes és antioxidáns tulajdonságai vannak.
Néha, különösen e füszer esetében a folklór többet jelent, mint a bennszülőtt emberek felnagyított története; valójában hasznos lehet a mindennapi életben és olyan segítséget adhat, melyeket nem kínál a konvencionális orvosi gyakorlat.
A gyakorlaban, az arab közmondások szerint, a nigella sativa a halálból nem, az élő embernél képes minden betegségből a kigyógyításra, A minden betegségre vonatkozó gyógyító tulajdonságait még nem ellenőrizték, a hagyomány nagyon jó irányt adhat az egészségeshez és jóléthez, amelyhez a legjobb füszer lehet a nigella sativa.
A hasnyálmirigyrákot ugyanolyan módon kezelik, mint más rákokat: feltöltik a szervezetet mérgező anyagokkal, amely megöli az embert a rák elpusztítása előtt (kemoterápia és sugárkezelés). Ugyanúgy, mint más rákok esetében ez a beavatkozás nem túlságosan sikeres. (a fenti idézet alapján 34.000 ember hal meg évente hasnyálmirigyrákban). A mellékhatások sokrétűek lehetnek, a bőrreakciótól az inzulin termelés megszünéséig, így a hasnyálmirigyrák kezelése gyakran nagyon kellemetlen.
A Nigella sativa alternatíva, olyan kezeléshez történő hozzáférést jelent, amely tulajdonképpen működik náluk. Kevésbé támadó és sokkal hatásosabb ösvényt nyit meg. A gyógyfüves kezeléssel egy olyan út szegélye nyilik meg, amely a hideg kórházi falak között nem található megnkönnyebbülést kínál.
Ez a tanulmány segít eloszlatni azt a mitoszt, hogy a fűszerek csak fűszerek, és ezért hatástalanok a betegségek kezelésében. Ez a fűszer egyike azoknak, melyek felfedeztek, hogy áttörjék és legyőzzék a hazugság falát. A fűszer hasznosnak és segítségnek bizonyul a mindennapi és összetett betegségek kezelésében is.
D-ribóz
Kiválóan alkalmas az érfalak felületéről a meszesedés oldására és a koleszterin szint csökkentésére. Javít az artériák állapotán. Különösen jó a myocardiális (szívizom) infarktus megelőzésére illetve kezelésére.
Jótékonyan hat mindennemű meszesedésre, az érhálózat, angina és szívkoszorúér, gerinciszlop és vázrendszer meszesedéseire. Tisztítja és harmonizálja a keringési rendszert, kiváló szíverősítő.
Ajánlott szívműködési zavarok és ritmuszavarok kezelésére, szívizom-, szívhártya-, szívburokgyulladás és funkcionális billentyűzavarok esetén.
Az érehálózat tisztítása révén mozgásszervi fájdalmakra is ajánlott. Csökkenti a magas koleszterinszintet, cukorbetegség esetén megelőző célzattal adaható.
Alkalmazható hideg végtagok vagy egyéb okok, pl. cukorbetegségből adódó elégtelen vérellátású területek vértelítettségének fokozására, agyvérzés utáni regenerációra és időskori elbutulás esetén.
Resveratrol
A szőlőben találhato meg mint penész, baktérium és gombák elleni ellenszer, valamint védi a növényt a kedvezőtlen időjárási viszonyokban. Ezt a tulajdonságát az emberi szervezet is kamatoztatni tudja. Hihetetlenul erős antioxidáns hatása van.20- szor erősebb mint a C vitamin, 5-szor hatásosabb mint a betakarotén, 50-szer erősebb antioxidáns az E vitaminnál.
Tudományos kisérletek bebizonyították, hogy a resveratronak véralvadásgátló képessége is van. Ezért fogyasztásával lehet megelőzni hirtelen sziv érrendszer bajnak, lassitja az arteroszlerozist, támogatja a sejtek , regeneráló képességet a szervezetben, támadja rossz sejteket, és akadályozza ezek a sejtek rakodásását véredényrendszerben, blokkol mutációt, amely vezet a rosszindulatú daganatok és metasztazisok képződéséhez, növekedéséhez és terjesztéséhez.
A Resveratrol hatásai:
· védi a szív- és érrendszert valamint csokkenti a káros LDL-koleszterin szintet és noveli a "jó" HDL-koleszterin szintet
· jótékony hatással van a tudore, elsosorban a krónikus obstruktív tüdőbetegség és asztma esetén
· meggátolja a túlzott véralvadást, így véd a trombózis kialakulásától
· rákellenes hatásai is ismertek; lassítja a rákos sejtek novekedését, képes azok megsemmisítésére is. fellendíti az egészséges sejtek regenerációját
· gyulladásgátló, antibakteriális, védelmet nyýjt gombásodás ellen
· antiallergén, semlegesíti a hisztamint
· csokkenti a demenció veszélyét, így az Alzheimer- kór kialakulását is
· hatásos kozmetikai készítmény, megakadályozza az idonek elotti oregedést, megújítja a kollagénrostkat, megorzi a bor rugalmasságát, bársonyosságát
· noveli a szervezet ellenállóképességét stressz esetén
· nagyon hatékony a retinopátia ( a szem ideghártyájának károsodása) ellen, cukorbetegeknek és magas vérnyomásban szenvedoknek ajánlott;általános jó hatás a szemre
Az utóbbi évek legnagyobb anti-aging felfedezése a resveratrol, amelyről számos klinikai vizsgálat bizonyította már be, hogy magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkezik. A vörös, bogyós gyümölcsök héjában, pl. a vörös szőlőben és így a belőle készített vörösborban is megtalálható a resveratrol, amely ígéretesen pályázik az "örök fiatalság elixírje" címre.
Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének és a Washingtoni Egyetem szerint is az egyik legjelentősebb anti-aging hatóanyagról van szó a resveratrol esetében.
Előzetes vizsgálatok igazolták, hogy a vörös szőlő és egyéb gyümölcsbogyók héjában található meg az a phytoalexin, amely megvédi a növényi sejteket a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ez az igen erős antioxidáns hatással rendelkező hatóanyag nem más, mint a resveratrol.
Azóta számos cikk jelent meg a resveratrol pozitív hatásairól.
„Hat hónap után a phytoalexin resveratrol ellensúlyozta a kalóriadús táplálkozás szinte összes negatív hatását ” – mondta a BBC-nek Dr. Rafael de Cabo a Harvard Egyetem Nemzeti Öregedéskutató Intézetének tudósa. A resveratrol molekula pontosabb hatását emlősökön is vizsgálandó, a kutatók középkorú egereket fogtak kalóriadús étrendre, melynél az energiabevitel 60 %-át zsírban adták a rágcsálóknak. Az egerek étrendmódosítása után fellépő egészségügyi problémák több ponton egyeznek az egészségtelenül táplálkozó emberek gondjaival. Így nőtt az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának veszélye, valamint növekedett a szívroham kockázata. Az a rágcsáló, mely rendszeresen kapott resveratrolt, ugyan nem fogyott le, de csökkent a glükóz szintje, egészségesebb máj és szívműködést figyeletk meg nála, és javultak a motorikus képességei.Míg a szintén zsírkúrán tartott, ám a resveratrol kezelésben nem részesülő társainál nem tapasztaltak hasonló pozitív változásokat.
Miközben a skót orvoscsoport a resvaratrol gyulladáscsökkentő hatását igazoló kísérletet hozott napvilágra a Faseb folyóiratban. A glasgowi kutatók gyulladáskeltő anyagot adtak két egércsoportnak, az egyiket resveratrollal kezelték előtte, míg a másikat nem. A nem előkezelt egereknél erős gyulladás alakult ki, míg a másik csoport védve volt a gyulladás ellen. A szövetminták elemzése során azt találták, hogy a resveratrol két különböző molekula, a szfingozin-kináz és a foszfolipáz D gátlásával védte meg az egereket. Alirio Melendez, a Glasgowi Orvosmérnöki Kutatóközpont vezető oktatója hozzátette: "A gyulladáscsökkentő hatás mellett jelentősen javulhat a páciensek életminősége is az erős antioxidáns aktivitása miatt”. Mindezek alapján a resveratrolt hatásosabb gyulladáscsökkentő gyógyszerek kifejlesztésére terjesztették elő.
A resveratrol pontos hatásmechanizmusa ma még nem ismert, de a tudósok arra következtettek az eddigi eredményekből, hogy ez a phytoalexin aktiválja a SIRT1 nevű fehérje gént, amely feltételezhetően a hosszú életet segíti elő